De Organisatie Veranderaars

Versterken van Samenwerken door Psychologische Veiligheid op de Werkplek

3 praktische tips om psychologische veiligheid op jouw werkplek te bevorderen!
Bob KosseEigenaar / Founder De Organisatie Veranderaars

3 min leestijd

7 maanden geleden

Human Capital

Versterken van Samenwerken door Psychologische Veiligheid op de Werkplek

 

Googles onderzoek uit 2015 onthulde een cruciale factor voor het succes van teams: psychologische veiligheid. Een omgeving waar teamleden samenwerken en zich vrij voelen om risico's te nemen, is erg belangrijk. Dat is de basis waar dit rapport over gaat. Hieronder delen we strategieën om psychologische veiligheid te bevorderen, wat de basis vormt voor succesvol samenwerken.

 

Het Goede Voorbeeld Geven

 

Leidinggevenden spelen een sleutelrol in het vormgeven van een cultuur waarin samenwerken en psychologische veiligheid hand in hand gaan. Door open communicatie, fouten erkennen en feedback accepteren, laat je als leidinggevende zien dat fouten maken oké is. Dit stimuleert een omgeving waarin teamleden zich comfortabel voelen om hun meningen en ideeën te delen. Dit is absoluut essentieel voor effectief samenwerken.

Download de eerste 2 hoofdstukken

SOPHIA
De wijsheid van wendbare organisaties

Ontdek hoe je de aanpak van SOPHIA ook in jouw organisatie kunt doorvoeren om wendbaar en inclusief te organiseren. Download gratis de eerste 2 hoofdstukken van dit nieuwste boek.

DOWNLOAD DIRECT

 

Actief Luisteren Bevorderen

 

Voor het versterken van samenwerken is actief luisteren onmisbaar. Dit betekent aandacht besteden niet alleen aan wat er gezegd wordt, maar ook aan de onderliggende emoties en intenties. Door vragen te stellen voor verduidelijking en de tijd te nemen om echt te begrijpen wat een ander zegt, creëer je een cultuur waarin teamleden zich gehoord en gerespecteerd voelen. Dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid en bevordert open communicatie en samenwerking.

 

Een Veilige Werkomgeving Creëren

 

Het creëren van een fysiek en emotioneel veilige werkplek is fundamenteel voor het bevorderen van samenwerken. Dit kan variëren van het ontwerpen van een open en toegankelijke werkruimte tot het organiseren van sociale activiteiten die teamleden in staat stellen elkaar op een informele manier te leren kennen. Een dergelijke omgeving moedigt interactie aan en versterkt de banden tussen teamleden, wat cruciaal is voor effectief samenwerken.

 

Samenvatting: De kracht van Samenwerken door Psychologische Veiligheid

 

Psychologische veiligheid is een cruciale bouwsteen voor succesvol samenwerken binnen elke organisatie. Het stelt teamleden in staat om open en zonder angst voor negatieve gevolgen zichzelf te uiten en risico's te nemen. Door het goede voorbeeld te geven, actief luisteren te bevorderen en een veilige omgeving te creëren, kunnen leidinggevenden een fundament leggen voor effectieve samenwerking. Dit resulteert niet alleen in een verbeterde teamprestatie, maar ook in een hogere werktevredenheid en innovatie. Implementeer deze strategieën om de samenwerking binnen je team te versterken en te genieten van de vruchten van een psychologisch veilige werkplek.

Wat wil je weten?

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Vul het formulier hieronder in, we antwoorden binnen 48 uur.