De Organisatie Veranderaars

SOFIA: Wendbaar en maatschappelijk verantwoord organiseren

Al geruime tijd ben ik aan het verzamelen, zoeken, onderzoeken en lezen over de uitdagingen waar organisaties anno 2024 tegenaan lopen.
Bob KosseEigenaar / Founder De Organisatie Veranderaars

4 min leestijd

3 maanden geleden

Strategy

Ik zie een wildgroei aan frameworks op de markt die beloven dat organisaties daar wendbaar van worden. Gelijktijdig zie ik een wildgroei aan berichten die laten zien dat die beloftes zeker niet altijd waargemaakt worden.

Al dat gezoek, gelees en verzamel van mij leidt allemaal tot mijn nieuwe boek. Een boek waarmee ik managers in organisaties hoop te kunnen helpen om op een wendbare manier, met een positieve maatschappelijke impact, te kunnen organiseren.

Dit boek is inmiddels meer geworden dan het “zoveelste managementboek”. Het is een methode geworden voor het implementeren van een wendbare, veerkrachtige en maatschappelijk positieve organisatiestructuur.

In dit artikel neem ik je graag mee in mijn methode. Waarom ik hem ontwikkeld heb en wat deze inhoud. Ben je manager in een mkb-organisatie, deel dan je gedachten over deze methode in de comments. Waarschijnlijk kan ik met jouw ideeën het boek en de methode nog waardevoller maken!

De methode

Wat ik bij veel organisaties zie, is een stagnatie als het gaat om verandering. Verandering zou iets constants moeten zijn in een organisatie. Niet een project waar je aan begint en wat ineens af is. Toch komt het regelmatig niet verder dan een nieuwe visie of een andere manier van werken.

Een manier van werken wordt geïntroduceerd bij een team, bij wijze van experiment, en na verloop van tijd ontdekken we dat deze manier niet werkt. Het voelt een beetje alsof we een met een zeilboot de woestijn over willen steken. De boot is er, we hebben de “wind in de zeilen”, maar we komen geen stap vooruit. Wat er dan vaak gebeurt? We geven de schuld aan de zeilboot, die doet niet wat we ervan verwacht hadden!

Wat er eigenlijk echt gebeurt: we hebben het verkeerde middel gekozen voor het probleem dat we op willen lossen. Om die woestijn over te steken hadden we beter voor een voertuig met rupsbanden kunnen kiezen. We hebben de oplossing dus niet gekozen op basis van het probleem, maar omdat de verkoper zo enthousiast was over de oplossing als middel.

Download de eerste 2 hoofdstukken

SOPHIA
De wijsheid van wendbare organisaties

Ontdek hoe je de aanpak van SOPHIA ook in jouw organisatie kunt doorvoeren om wendbaar en inclusief te organiseren. Download gratis de eerste 2 hoofdstukken van dit nieuwste boek.

DOWNLOAD DIRECT

SOFIA

Daarom is SOFIA ontstaan. Een woord dat staat voor:

Strategy: Om te bepalen wat we nodig hebben, moeten we weten wat we willen bereiken. We moeten duidelijkheid hebben over waar we naartoe willen. Als vooraf duidelijk was dat we een woestijn over gaan steken, hadden we waarschijnlijk niet voor een zeilboot gekozen (tenzij we een nieuwe zondevloed verwachten misschien).

Organize: Bij veel organisaties verandert ook de manier van organiseren niet. Er wordt wendbaarheid en autonomie verwachte van de medewerkers, maar ondertussen blijven ze top-down aansturen. Uiteindelijk zijn het de medewerkers die de schuld krijgen omdat ze niet zelf beslissen. SOFIA kijkt daarom naar de manier van organiseren. Deze laten aansluiten op de strategie is van cruciaal belang voor succes!

Flow: Wanneer strategie en wijze van organiseren met elkaar in balans zijn, ontstaat er flow. Medewerkers weten wat er van ze verwacht wordt. Duidelijkheid geeft ruimte voor wendbaarheid en de snelheid van beslissen gaat drastisch vooruit.

Inspect: Natuurlijk kan het altijd een stapje beter. Dat is geen doel, maar een middel om klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. Door regelmatig te inspecteren of we nog op de juiste weg zijn richting onze doelen (en of die doelen nog relevant zijn) en te kijken naar de manier waarop we werken, kunnen we sprongen vooruit maken!

Adapt: Met alleen kijken en constateren komen we er natuurlijk niet. Door kleine experimenten te doen en andere werkwijzen te testen, vind er echt verandering plaats. Adapt is dan ook onlosmakelijke verbonden aan Inspect, en van cruciaal belang voor het succes van de organisatie.

Jouw gedachten

Ik schrijf deze post natuurlijk niet voor niets en ben dan ook heel nieuwsgierig naar jouw ideeën en gedachten hierover. Voelt dit model als iets waar organisaties op zitten te wachten? Welke vragen roept het bij je op? Zou je hier meer over willen weten? Laat het me weten in de comments en ik ben je eeuwig dankbaar voor je inbreng!

Wat wil je weten?

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Vul het formulier hieronder in, we antwoorden binnen 48 uur.