De Organisatie Veranderaars

Een Interactieve Retrospective Met Een Nieuw Scrum Team

Wie met Scrum werkt weet dat de retrospective één van de meest belangrijke onderdelen is. Het is terugkijken en verbeteren.
Bob KosseEigenaar / Founder De Organisatie Veranderaars

5 min leestijd

8 maanden geleden

Inspect

Dat is het moment waarop echt tijd en ruimte gemaakt wordt voor het doorvoeren van verbetering. Oké, kleine nuancering. Wanneer een team echt goed met agility bezig is, is het ook continue bezig te verbeteren. Toch blijft het een goed idee om frequent met het team terug te kijken en oplossingen te bedenken voor uitdagingen. Niet omdat het niet goed gaat, maar omdat het altijd beter kan.

 

Nieuw team

 

Wanneer je als Scrum Master een nieuw team gaat begeleiden is dat stiekem best een beetje eng. Je weet niet hoe de teamleden gaan reageren, hoe zij in de spreekwoordelijke wedstrijd zitten. Je kent de teamleden nog niet en weet ook niet wat hun drijfveren zijn.

Download de eerste 2 hoofdstukken

SOPHIA
De wijsheid van wendbare organisaties

Ontdek hoe je de aanpak van SOPHIA ook in jouw organisatie kunt doorvoeren om wendbaar en inclusief te organiseren. Download gratis de eerste 2 hoofdstukken van dit nieuwste boek.

DOWNLOAD DIRECT

 

In dat geval kan een retrospective ook een mooie gelegenheid zijn om elkaar te leren kennen. Het leuke is dat zelfs de teamleden die al langer samenwerken elkaar op die manier ook wat beter leren kennen. Ik heb dat recentelijk mogen doen met een nieuw team. Op een eenvoudige manier met super veel interactie, lol en natuurlijk actiepunten voor de komende sprint.

 

Team cloud

 

Om het ijs te breken en daarbij ook meteen elkaar wat beter te leren kennen ben ik begonnen met het maken van een ‘team cloud’.

 

De team cloud in de retrospective

 

Uiteraard was de wolk zelf nog leeg toen we aan de retro begonnen. Ik heb alle teamleden 1-voor-1 gevraagd een woord op te geven wat iets over hen vertelde, zonder daar verdere uitleg over te geven. De woorden die je in de foto ziet staan kwamen uit 2 rondes naar voren.

 

Vervolgens ben ik begonnen. Mijn woord was ‘doof’. Dat ik zelf slechthorend ben, daar maak ik geen geheim van. Deze retro leek me dan ook een goed moment om daar direct aandacht aan te besteden zodat iedereen daarvan op de hoogte was. Het grote voordeel: veel mensen vinden dit heel persoonlijk en zijn daardoor zelf ook veel opener over hun verhaal.

 

Na mijn eerste verhaal heb ik een ander woord uit de cloud gekozen en de persoon die dat woord genoemd had zijn verhaal laten vertellen. Zo zijn we kris-kras door de hele cloud gegaan en zijn er leuke gesprekken ontstaan. Ook mooi om te zien hoe hier onderling op doorgevraagd werd. Dit hebben we gedaan totdat we alle woorden hebben gehad.

 

Sprint cloud

 

Het tweede deel van deze retrospective was de sprint cloud. Eigenlijk precies hetzelfde als bij de team cloud, zijn we begonnen met een lege ‘cloud’:

 

Sprint cloud in de retrospective

 

De vraag was nu of iedereen één woord kon noemen dat de afgelopen sprint beschreef. Gezien een aantal teamleden dat vakantie had en aan het verbouwen was, zijn ook die woorden op papier gekomen. Wederom hebben we 2 rondes van woorden toevoegen gedaan.

 

Oja, waarom ik iedereen één woord per keer laat doen? Om ervoor te zorgen dat iedereen aan bod komt. Ieder team bestaat uit verschillende mensen. Sommige zijn introvert, anderen zijn extravert. Deze retrospective vorm geeft ieder teamlid een gelijke kans om zijn of haar verhaal te vertellen.

 

Net als bij de Team Cloud zijn we weer woord voor woord langs gegaan om te bespreken wat daarachter zat. Natuurlijk gaven woorden als vakantie en wondjes wat meer persoonlijke verhalen, maar dat houd ook het gesprek luchtig. Erg belangrijk dus!

 

Wanneer een woord besproken was hebben ook meteen besproken of we wat aan de uitdaging die daarbij hoort kunnen doen, en zo ja, wat we daar dan aan gaan doen.

 

Tot slot

 

Deze retrospective vorm duurde iets meer dan een uurtje, levert mooie verhalen en inzichten op en geeft iedere deelnemer een gelijke kans om zijn of haar verhaal te doen. Een leuke manier om elkaar te leren kennen en de uitdagingen van het team te bespreken.

 

Een paar tips als je zelf een retrospective voor jouw team gaat organiseren:

 

  • Maak hem interactief
  •  
  • Richt hem zo in dat iedereen aan het woord komt
  •  
  • Begin met een ‘ijsbreker’ en sluit af met ‘actiepunten’

 

Heel veel plezier en inzicht bij jouw volgende retrospective.

Wat wil je weten?

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Vul het formulier hieronder in, we antwoorden binnen 48 uur.