De Organisatie Veranderaars

Chaos of vooruitgang: het dilemma van onze recente veranderingen

Maak verstandige keuzes bij veranderingen: omarm je onzekerheid of zoek je naar stabiliteit? Verken de route naar vooruitgang in dit meest recente artikel.
Bob KosseEigenaar / Founder De Organisatie Veranderaars

4 min leestijd

6 maanden geleden

Inspect

Verandering is een constante in het leven, en verandering gaat vaak gepaard met chaos. We hebben het allemaal meegemaakt: die momenten waarop er een verandering plaatsvindt en het voelt alsof alles in de war loopt. Of het nu gaat om een persoonlijke verandering of een verandering binnen een organisatie, de chaos die daarmee gepaard gaat kan verontrustend zijn. In dit artikel verdiep ik me in de recente veranderingen en de chaos die dat met zich mee heeft gebracht. Ik zal onderzoeken of we deze veranderingen moeten voortzetten of een stabieler pad moeten zoeken.

 

De onvermijdelijke chaos

 

Significante veranderingen brengen doorgaans chaos met zich mee. Met deze nieuwe reis gaan vaak wanorde en onderbreking gepaard. De chaos kan zich uiten in verschillende vormen, zoals weerstand van werknemers binnen een organisatie, wanorde en de verandering van standaardprocedures. Als recent voorbeeld is er een verhaal van een bedrijf dat ervoor heeft gekozen nieuwe software in te voeren om de efficiëntie te vergroten. Medewerkers hadden moeite zich aan te passen aan deze nieuwe software waardoor de productie daalde. Het voelde alsof er chaos heerste. Niettemin is het absoluut noodzakelijk om te begrijpen dat een dergelijke verstoring een spontaan element is in elk veranderingsproces. Storm vóór de rust. Wij moeten daarom erkennen dat een beetje chaos onvermijdelijk is. Toch zullen we, door de chaos te beheren, deze kunnen beheersen.

Download de eerste 2 hoofdstukken

SOPHIA
De wijsheid van wendbare organisaties

Ontdek hoe je de aanpak van SOPHIA ook in jouw organisatie kunt doorvoeren om wendbaar en inclusief te organiseren. Download gratis de eerste 2 hoofdstukken van dit nieuwste boek.

DOWNLOAD DIRECT

 

Het pleidooi voor volharding

 

Ondanks de verwarring hebben we een redelijke reden om door te gaan met onze huidige transformatie. In sommige gevallen wordt onrust getolereerd in de verwachting dat dit op termijn tot aanzienlijke voordelen zal leiden. Als het mogelijk is om ‘on track’ te blijven met verandering, zullen we later nog steeds “rust vinden achter de storm”. Zo boekte het bedrijf dat dit nieuwe softwaresysteem implementeerde aanzienlijke winsten en kostenbesparingen op de langere termijn. Een eenvoudigere, meer georganiseerde aanpak kwam tot stand toen er door de chaos heen gegaan werd. Deze casus laat het idee zien dat uit chaos vooruitgang voortkomt.

 

De overweging van alternatieven

 

Doorzettingsvermogen kan een effectieve optie zijn; andere alternatieven moeten ook worden geëvalueerd. In sommige gevallen kan het een beter idee zijn om verdere veranderingsplannen stop te zetten. Het kan inhouden dat de veranderingen opnieuw moeten worden beoordeeld, gewijzigd of verworpen. Als de situatie chaotisch blijft en de oorspronkelijke doelen nog onmogelijker lijken, zijn enkele veranderingen noodzakelijk. Dit is echter iets anders dan een mislukking, maar een verandering die het gevolg is van het verkrijgen van nieuwe informatie en omstandigheden. Het is een manier om te laten zien dat je in staat bent je aan te passen en van fouten te leren.

 

Conclusie

 

Dit vormt een complexe overweging om vast te houden aan de recente veranderingen of om een andere uitweg te zoeken. Het is een feit dat veel veranderingen tot chaos leiden, wat ons altijd zou moeten aanmoedigen onze visie na te streven. Als je begrijpt dat het omarmen van chaos deel uitmaakt van het proces, zal dit tot vooruitgang leiden. Niettemin moeten we in dit stadium altijd de optie open houden van corrigerende maatregelen of alternatieve manieren van implementatie voor het geval de chaos leidt tot onbeheersbare resultaten of leidt tot onhaalbare doelen. Het punt is om elke zaak rationeel te beoordelen op de voordelen tegen chaos en ongeregeldheden. Dit stelt ons in staat de juiste paden naar ontwikkeling te bepalen en uiteindelijk een betere toekomst te creëren door middel van weloverwogen keuzes. Tot slot: ook al lijkt chaos een doodlopende weg, het is de weg naar succes.

Wat wil je weten?

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Vul het formulier hieronder in, we antwoorden binnen 48 uur.