De Organisatie Veranderaars

Bouwen aan een waardegedreven organisatie

Hoe krijg je een waardengedreven bedrijf? In deze blogpost leggen we uit wat een waardengedreven bedrijf is en hoe je dat bereikt.
Bob KosseEigenaar / Founder De Organisatie Veranderaars

4 min leestijd

6 maanden geleden

Strategy

Als bedrijfseigenaar of leidinggevende is het essentieel om niet alleen een visie en strategie voor je organisatie te hebben, maar ook om diep na te denken over de waarden die je organisatie drijven. Het opbouwen van een waardegedreven organisatie kan een significante impact hebben op zowel de prestaties als de cultuur binnen je bedrijf, en de tevredenheid van je werknemers aanzienlijk verhogen. In deze blogpost verkennen we het concept van een waardegedreven organisatie en bieden we inzichten over hoe je dit doel kunt bereiken.

 

Wat is een Waardegedreven Organisatie?

 

Een waardegedreven organisatie wordt gedefinieerd door de kernwaarden die aan de basis liggen van alle bedrijfsactiviteiten. Deze waarden zijn niet zomaar slogans, maar worden actief geleefd en uitgedragen door iedereen binnen het bedrijf. Het fundament voor een waardegedreven organisatie leg je door de belangrijkheid van waarden te erkennen en deze te integreren in het behalen van je bedrijfsdoelen.

 

Van ‘Ik’ naar ‘Wij’: Samenwerken op Basis van Waarden

 

Een waardegedreven organisatie focust op samenwerking en teamwerk, waarbij de nadruk verschuift van het individu naar het collectief. Het is cruciaal dat medewerkers zich verbonden voelen met de gemeenschappelijke waarden, wat leidt tot een sterk gevoel van saamhorigheid en betrokkenheid bij het bedrijf en elkaar.

 

Waarden Verbinden en Toepassen

 

Het verbinden van waarden betekent het combineren van de belangrijkste waarden van de organisatie en deze omzetten in concrete acties. Dit stelt medewerkers in staat om de waarden in hun dagelijkse werkzaamheden toe te passen, niet alleen in hun taken maar ook in de interactie met collega’s en klanten.

Download de eerste 2 hoofdstukken

SOPHIA
De wijsheid van wendbare organisaties

Ontdek hoe je de aanpak van SOPHIA ook in jouw organisatie kunt doorvoeren om wendbaar en inclusief te organiseren. Download gratis de eerste 2 hoofdstukken van dit nieuwste boek.

DOWNLOAD DIRECT

 

Hoe Stimuleer Je een Waardegedreven Organisatie?

 

  1. Creëer Bewustzijn en Betrokkenheid: Zorg dat medewerkers bekend zijn met de kernwaarden en het belang hiervan voor de organisatie. Workshops en interne communicatie kunnen hierbij helpen.
  2.  
  3. Stel Duidelijke Doelen en KPI’s: Koppel concrete doelen aan de kernwaarden en meet de voortgang met behulp van KPI’s.
  4.  
  5. Ontwikkel een Strategie: Ontwikkel een strategie voor verandermanagement om de waarden te integreren in de bedrijfscultuur.
  6.  
  7. Monitor en Meet de Impact: Houd de voortgang bij en meet de impact van de waarden op de organisatie.

 

Succesvolle Waardegedreven Organisaties

 

Veel bedrijven hebben succesvol de overgang gemaakt naar een waardegedreven organisatie door deze stappen te volgen. Ze hebben ervaren dat door samen te werken op basis van gedeelde waarden, niet alleen de betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers toeneemt, maar ook de algehele prestaties van de organisatie verbeteren.

 

Conclusie

 

Het opbouwen van een waardegedreven organisatie vereist inzet en toewijding, maar de voordelen zijn aanzienlijk. Definieer een sterke set van gedeelde waarden. Draag deze actief uit binnen je organisatie. Zo creëer je een cultuur. Deze cultuur richt zich niet alleen op resultaten. Het maakt ook een positieve impact. Dit geldt voor zowel werknemers als de bredere samenleving. Begin vandaag nog met het versterken van de waarden binnen je organisatie en werk samen aan een toekomst waarin iedereen zich gewaardeerd en betrokken voelt.

Wat wil je weten?

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Vul het formulier hieronder in, we antwoorden binnen 48 uur.