Veranderingen komen niet van de grond? Zo los je dat op!

Veel veranderinitiatieven mislukken. Zonde, want ze hadden zoveel kunnen opleveren! Dit gebeurt vaak door patronen die zich telkens herhalen. Gelukkig kun je die doorbreken. Hier lees je hoe.

Het terugkerende patroon

Herken je dit?
Een goed idee om iets te verbeteren wordt enthousiast ontvangen. Er wordt een onderzoek gedaan, de resultaten komen binnen, en er volgt een teambuildingsessie. Iedereen praat mee, en een consultant zet alles op papier.

Daarna zakt de energie weg. “We wachten het rapport af.” Maar door de dagelijkse drukte belandt dat rapport in de kast. Een enkele medewerker vraagt er nog naar, maar het initiatief bloedt dood.

Dit patroon zorgt ervoor dat veranderingen al stranden voordat ze begonnen zijn. Medewerkers haken af, want waarom zouden ze zich inspannen als er toch niets gebeurt?

De kracht van de waan van de dag

De waan van de dag is je grootste vijand. Het probleem is enorm. Dag in, dag uit word je opgeslokt door urgente taken. Plannen maken lukt nog net, maar zodra het druk wordt, verdwijnt de aandacht. Alles wat geen directe oplossing biedt voor de problemen van vandaag, schuif je door. Dat is desastreus.

Waarom? Omdat het meer kapot maakt dan alleen je verandertrajecten. Het kost je tijd, geld en energie. Medewerkers raken gedemotiveerd. De kansen die je hebt, glippen door je vingers. De waan van de dag is een sluipmoordenaar voor vooruitgang.

En het ergste? Die waan voelt vaak onverslaanbaar. Het lijkt alsof je geen keus hebt. Alsof de drukte altijd belangrijker is. Maar dat is niet zo. De kracht van de waan van de dag is vooral psychologisch. Het houdt je gevangen in een cyclus van uitstel en gemiste kansen.

Zo eindigen veel initiatieven. De eerste stappen worden genomen, maar daarna neemt het dagelijkse werk het weer over. De kracht is groot, maar niet onoverwinnelijk. Het vraagt om een bewuste keuze. Om te stoppen met alleen reageren op wat er nu speelt en te focussen op wat écht belangrijk is.

Ontdekken, strategie, implementatie en verbeteren

De sleutel tot succes? Een duidelijke aanpak die werkt in drie fases.

1. Ontdekken

Bij een nieuw idee betrek je direct de juiste mensen. Leg uit wat je wilt bereiken en vraag om feedback. Samenwerking staat centraal.

Vervolgens bepaal je waar je nu staat met een nulmeting. Pas als je weet waar je begint, kun je een route uitstippelen.

2. Strategie

Met de juiste mensen, een helder doel en een startpunt bepaal je samen de route. In een workshop verzamel je ideeën en prioriteer je die op haalbaarheid en impact. Zo houd je overzicht en voorkom je dat plannen in een la verdwijnen.

3. Implementatie en verbeteren

Hier gaat het vaak mis: plannen worden niet uitgevoerd. Ze worden vaak gepresenteerd in mooie verander-rapporten die te dik zijn om door te lezen.

Door kleine, overzichtelijke stappen te nemen, kun je dat voorkomen.

Implementatieworkshop

Start de maand met een workshop. Tijdens deze workshop zet je acties uit die meetbaar zijn en snel resultaat opleveren.

Uitvoeren acties

Werk gedurende de maand aan de acties. Vaak verbeteren deze ook je dagelijkse werkprocessen. Denk aan kortere communicatielijnen of snellere feedback.

Resultaten evalueren

Controleer wekelijks of je op de goede weg zit. Werken de acties? Of moet je bijsturen? Dit is geen uren durende vergadering maar een korte check-in met je team.

Aandachtlijst uitbreiden

Ontdek je nieuwe verbeterpunten? Voeg ze toe aan je lijst. Ze verstoren het huidige werk niet, maar gaan wel mee in de volgende prioritering.

De cirkel rond

Sluit de maand af met een evaluatie. Wat werkte goed? Wat moet beter? Begin daarna aan de volgende implementatieworkshop.

Kwartaalcyclus

Vergelijk elk kwartaal je resultaten met de nulmeting. Laat dit zien dat je groeit? Mooi! Zo niet, stuur bij.

Ons proces

Bij De Organisatie Veranderaars begeleiden we je door dit proces. We zorgen dat je de eerste stappen zet en helpen je zelfstandig verder in de implementatie- en verbeterfase.

Wil je weten hoe we jou kunnen ondersteunen? Bekijk onze website voor meer informatie en doe de gratis nul-meting om jouw startpunt te ontdekken.

Geschreven door: Bob Kosse
Gepubliceerd op: December 2, 2024
Leestijd: 4 minuten

Sluit je aan bij de community

Sluit je aan bij een netwerk van ondernemers, hr-professionals en operationeel managers die samenwerken aan groei, werkgeluk en duurzame resultaten. Deel kennis, leer van anderen en zet samen de stap naar een wendbare, efficiënte organisatie. Ontdek vandaag nog onze community op Slack.

Word vandaag nog lid!

Ontdek waar je nu staat

Ieder bedrijf gaat door verschillende fases van groei. Wil jij weten waar je nu staat?
Doe dan onze gratis 0-meting.

Doe de groeiscan