De Organisatie Veranderaars

Agile werken met Scrum, Lean of Kanban: wat betekent dat eigenlijk?

Er zijn zó veel vormen van Agile, ik zie door de bomen het bos niet meer. Daarom zetten we hieronder de belangrijkste vormen van Agile even op een rijtje.
Bob KosseEigenaar / Founder De Organisatie Veranderaars

3 min leestijd

12 maanden geleden

Process

In de dynamische kantooromgevingen van vandaag de dag is "Agile werken" een term die je vast en zeker bent tegengekomen. Maar wat houdt Agile werken precies in, en hoe onderscheidt het zich door methoden zoals Scrum, Lean en Kanban? Laten we dieper duiken in de wereld van Agile werken. We gaan ontdekken hoe deze benadering je kan helpen flexibeler en efficiënter te werken.

 

Wat is Agile Werken?

 

Agile werken is een flexibele benadering die gericht is op het behalen van resultaten. Dit door middel van korte, iteratieve cycli, bekend als sprints. Het is een mindset die waarde hecht aan aanpassingsvermogen en responsiviteit. Met als grootste doel snel waarde te leveren aan de klant. Het mooie van Agile is dat het niet beperkt is tot één specifieke methode. Het kan worden aangepast en toegepast in verschillende vormen. Op die manier past het aan, aan de unieke behoeften van je team en project te voldoen.

Download de eerste 2 hoofdstukken

SOPHIA
De wijsheid van wendbare organisaties

Ontdek hoe je de aanpak van SOPHIA ook in jouw organisatie kunt doorvoeren om wendbaar en inclusief te organiseren. Download gratis de eerste 2 hoofdstukken van dit nieuwste boek.

DOWNLOAD DIRECT

 

De Drie Populairste Agile Methoden

 

Agile werken kan op diverse manieren worden toegepast, maar drie methoden springen eruit in populariteit: Scrum, Lean en Kanban.

 

  • Scrum: Deze methode is ideaal voor projectmanagement, waarbij teams in korte sprints werken om snel en regelmatig waarde te leveren. Het Scrumteam, bestaande uit rollen zoals de Product Owner, Scrum Master en ontwikkelaars, streeft ernaar gezamenlijk doelen te realiseren en het proces continu te verbeteren.
  • Lean: Lean richt zich op het elimineren van verspilling en het maximaliseren van klantwaarde. Door middel van technieken zoals Value Stream Mapping en Kaizen, streeft Lean naar efficiëntie in alle processen, waarbij alleen activiteiten die waarde toevoegen worden uitgevoerd.
  • Kanban: Deze methode is gericht op het visualiseren van het werkproces en het beheren van de workflow. Het doel van Kanban is om een continue stroom van werk te handhaven, bottlenecks te identificeren en op te lossen, en de voortgang te monitoren met behulp van een Kanban-bord.

 

Hoe Begin Je met Agile Werken?

 

Om Agile werken in jouw team of organisatie te implementeren, begin je met het ontwikkelen van een Agile mindset. Dit houdt in dat je openstaat voor verandering en feedback, en je focust op het creëren van waarde voor de klant. Experimenteer vervolgens met de verschillende Agile methoden om te ontdekken welke het beste past bij jouw specifieke situatie.

 

Conclusie

 

Agile werken, met zijn methoden zoals Scrum, Lean en Kanban, biedt een krachtig kader voor het verbeteren van werkprocessen en het leveren van waarde aan klanten. Door een Agile mindset te omarmen en te experimenteren met verschillende methoden, kun je je werkwijze transformeren en efficiënter en flexibeler worden. Ontdek vandaag nog de voordelen van Agile werken en geef je projecten een boost.

Wat wil je weten?

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Vul het formulier hieronder in, we antwoorden binnen 48 uur.